Spamreacties op je WordPress website – zo reken je ermee af

Spamreacties verwijderen wordpressSinds 8 mei 2011 heeft een plugin deze website behoed voor 44.284 spamreacties. Ja je leest het goed: vierenveertigduizend en nog wat. Dat zijn er gemiddeld 72 per dag. Ik moet er niet aan denken dat ik elke dag zulke hoeveelheden spam handmatig zou moeten verwijderen. En ik heb te doen met websitebeheerders die de oplossing die ik hiervoor gebruik nog niet hebben ontdekt.

Op zich is spam trouwens een goed teken. Het betekent dat je blog of website interessant wordt gevonden. Naarmate websites meer interessante inhoud bevatten, trekken ze ook meer spam aan. Alleen is dit natuurlijk niet het soort bezoekers waar je op zit te wachten.

NoSpamNX

NoSpamNXDe plugin die verantwoordelijk is voor de dagelijkse vangst op deze website heet NoSpamNX. Hij is geschreven door de Duitse pluginbouwer Sven Kubiak. Sven heeft iets heel slims gedaan: hij houdt de spamrobots voor de gek. En met groot succes.

Robots

De meeste spam in reacties op blogs wordt geplaatst door robots. Robots zijn programmaatjes die ergens op een webserver staan te draaien en die stelselmatig internet afzoeken naar blogs waar ze reacties kunnen achterlaten. Ze hebben meestal een repertoire aan reacties die ze willekeurig of op volgorde achterlaten. Die reacties bevatten een of meer links. En daar is het de spammers om te doen. Hoe meer links ze zo weten te plaatsen, hoe groter de kans dat iemand op zo’n link klikt en dan op de website van de spammer terechtkomt. Soms gaat het om mensen die viagra aanbieden. Soms om malware websites die je computer besmetten als je de link volgt. Over het algemeen gaat het om the dark side van het internet. De digitale achterbuurten waar jij en ik niets mee te maken willen hebben.

Sven heeft die robotjes bestudeerd en heeft ontdekt dat ze nogal voorspelbaar zijn in hun gedrag. En daar maakt zijn plugin handig gebruik van. Sven ontdekte dat deze robots alle velden van een formulier invullen die ze kunnen vinden. Standaard heeft het reactieformulier op een WordPress site 4 invulvelden: naam, e-mailadres, website en het grote veld voor de tekst van de reactie. Sven’s plugin voegt twee verborgen velden toe. Verborgen voor menselijke bezoekers, maar niet voor robots. Die twee velden worden braaf ingevuld door de robotjes. En daarmee vallen ze door de mand.

In de instellingen kun je aangeven of ze als spam moeten worden gemarkeerd, waardoor je de reacties kunt controleren nadat de plugin ze heeft onderschept, af dat ze meteen worden weggegooid. Na een paar controles was het mij helemaal duidelijk. De NoSpamNX plugin onderschept uitsluitend foute reacties. En ruim anderhalf jaar lang onderschepte hij alle spam op deze website.

Antispam Bee

Antispam BeeEen aantal weken geleden begon er weer wat spam in de reacties op deze website te verschijnen. Niet toevallig kort nadat ik de site een flinke update had gegeven. Deze spam leek niet afkomstig van robots. Want ja, er zitten ook mensen op internet die niks anders doen dan de hele dag blogs afstruinen en reacties achterlaten. Ingehuurd door spammers. Linkbuilders noemen ze dat. In feite maken ze ongevraagd reclame op jouw website of blog voor de website van de spammer, in de hoop dat het jou niet opvalt.

Ik besloot de plugin Antispam Bee in te zetten. Onlangs heb ik die geplaatst op een populaire website van een klant, waar hij in één klap het complete spamprobleem oploste. Antispam Bee is net als NoSpamNX ontwikkeld door een Duitse pluginbouwer, Sergej Müller.

Direct nadat ik deze plugin in werking had gesteld, werden alle spamreacties onderschept die NoSpamNX wisten te passeren. Hoe doet Antispam Bee dat?

De plugin werkt met een serie checks die je via de instellingen kunt aan of uitzetten. Hij kan onder andere controleren of de reageerder een fake IP-adres gebruikt, of het ip-adres voorkomt op een lokale of een dns blacklist. Reacties afkomstig uit bepaalde landen kunnen worden geweigerd en ook kun je instellen dat er alleen reacties in een bepaalde taal worden toegelaten. Om spambots te foppen vervangt de plugin het normale tekstveld waarin reacties worden geplaatst door een eigen exemplaar dat er precies hetzelfde uitziet. Hij controleert of een reactie afkomstig is van een reageerder die eerder een reactie heeft geplaatst die als spam is bestempeld. En omgekeerd laat hij reacties toe van reageerders die eerder toegelaten reacties hebben geplaatst.

Een plugin die steeds slimmer wordt

In het begin is het verstandig de reacties die Antispam Bee als spam markeert te controleren op valse positieven – dat zijn onschuldige reacties die onterecht als spam zijn gemarkeerd. In de weken dat ik met de plugin heb gewerkt ben ik er nog niet één tegengekomen. Als dit wel het geval is, en je herstelt de betreffende reacties, dan zal de plugin de volgende keer dat deze persoon reageert de reactie toelaten. Zo train je jouw versie van Antispam Bee om jouw website of blog steeds nauwkeuriger te beschermen.

Effectief duo

Het duo NoSpamNX en Antispam Bee doet dus zeer effectief zijn werk. En dat terwijl het beide lichtgewicht plugins zijn, die ook totaal geen gegevens uitwisselen met externe databases, wat Akismet bijvoorbeeld wel doet. Mijn ervaring is dat door de installatie van NoSpamNX en AntiSpamBee je website of blog effectief gevrijwaard is van reactiespam. Zodat je daar geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt concentreren op belangrijker zaken. Het schrijven van artikelen die goed betalende klanten aantrekken bijvoorbeeld.

8 reacties op “Spamreacties op je WordPress website – zo reken je ermee af

 1. linda Harmsen

  Dank je wel voor dit artikel, ik werd er al wanhopig van met 100 á 200 comments per post die er toch door kwamen, ik was begonnen om met de hand te verwijderen maar met 100 of meer reacties per dag is dit onbegonnen werk. Ik hoop dat het vanaf nu beter zal gaan. Bedankt

  Reageren
  1. Erik Bericht auteur

   Ik gebruik inderdaad Antispam Bee nu als enige. Die vangt toch nog wat meer af dan NoSpamNX en doet het in z’n eentje vrijwel altijd prima.

   Reageren
  1. Erik Bericht auteur

   Nou, nee dus. Akismet is één van de middelen om spam tegen te gaan. Er zijn ook andere, zoals je in bovenstaand artikel kunt lezen.

   Reageren
 2. RobertHiz

  Продам :
  лента каталог товаров москва
  резинотехнические изделия
  ролики для конвейеров
  новосибирск лента каталог
  ленты конвейерные транспортерные

  Звоните, о цене договоримся.

  Константин Маринич,

  тел: (067) 50-44-185

  ООО «МегаСТО»
  09113, Украина, г. Белая Церковь, ул. Турчанинова, 23
  Телефон: (044) 383-14-05, (04563) 4-69-89
  Web: http://megasto.com.ua

  nJ9p9pwq6C

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op!

Als je wilt dat je vraag serieus kan worden beantwoord, controleer dan of je hierboven minimaal het volgende hebt vermeld:

 • de url van de website
 • het gebruikte thema en of je dit hebt aangepast, al dan niet in een child-theme
 • indien van toepassing: de plugin die het probleem geeft
 • de pagina(s) waar het probleem zich voordoet
 • alle andere informatie die nodig kan zijn om het probleem te analyseren.