Hoe maak je een informatieve website?

informatieve websitesEr zijn talloze websites waarvan de voornaamste of enige functie is om informatie over een bepaald onderwerp beschikbaar te stellen. Dit is misschien wel de oerfunctie van internet. Maar hoe maak je nu een informatieve website die echt goed werkt? Dat wil zeggen: die het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk maakt te vinden wat hij zoekt?

Basisprincipes

Informatie toegankelijk maken via een website is in wezen niet heel anders dan de manier waarop een bibliotheek werkt. Of een museum. Of een geschiedenisboek. Bibliotheken, musea en geschiedenisboeken zijn ook informatieverzamelingen. De basisprincipes voor het toegankelijk maken van informatie zijn ordening en toegangen.

Ordening

Ordening betekent dat je de informatie in onderdelen splitst en die in een logische volgorde aanbiedt. Een geschiedenisboek wordt bijvoorbeeld opgedeeld in hoofdstukken die elk over een bepaald tijdvak gaan. In een bibliotheek worden de boeken ingedeeld in genres, kennisgebieden en alfabetisch gerangschikt. In een museum worden kunstwerken geordend naar stijl, naar kunstenaar, naar herkomst of naar tijdperk.

Toegangen

Door ordening wordt een informatieverzameling al toegankelijk gemaakt. Maar er zijn nog meer manieren om een bezoeker van een informatieve website toegang te bieden tot de informatie: via een menu, waarin de logische ordening van de informatie zichtbaar is, via inhoudelijke categorieën en zoekwoorden, via een zoekfunctie. Een menu kan uit verschillende lagen bestaan, waardoor de hiërarchie van de informatie in hoofdonderwerpen en subonderwerpen zichtbaar wordt. Categorieën en zoekwoorden (tags) werken als filter: ze bieden de bezoeker een deel van de informatie die voldoet aan de opgegeven criteria. Een zoekfunctie werkt als een fijnmazig filter.

Hoe maak je een informatieve website?

Het begint met afbakening van het onderwerp waar de website informatie over geeft. Vervolgens ga je de informatieverzameling die je beschikbaar wilt stellen structureren, dus indelen in een logische ordening van onderwerpen en deelonderwerpen. Deze structuur komt terug in de hoofdnavigatie (het hoofdmenu) en in categorieën.
Met zoekwoorden (tags) kun je dwarsverbanden aanbrengen tussen categorieën. Stel dat je website gaat over edelstenen. De hoofdindeling zou dan uit soorten kunnen bestaan. Met categorieën zou je stenen kunnen koppelen aan hun vindplaatsen. En met tags zou je stenen kunnen linken die dezelfde kleur, hardheid of doorzichtigheid hebben.

Een informatieve website met WordPress

WordPress is van oorsprong gebouwd voor blogs. Een blog is ook een informatieverzameling van artikelen rond een centraal onderwerp. Hierdoor beschikt WordPress standaard al over de basisgereedschappen om een informatieverzameling te structureren. Hiërarchische menu’s, categorieën, tags en een zoekfunctie zijn standaard aanwezig als je WordPress installeert. Met plugins kun je deze functies uitbreiden of nog handiger maken voor je bezoekers.

Wat is je volgende stap?

Wil je zelf een informatieve website opzetten met WordPress? Ben je een handige hobbyist, dan is dat niet moeilijk en zou je best zelf kunnen gaan experimenteren, bijvoorbeeld met een blog op wordpress.com. Voor een organisatie of overheid komen er natuurlijk meer dingen bij kijken, zoals een goede vormgeving, consequentie in de structurering en toonzetting van teksten, kwaliteitseisen aan de prestaties van de website etc. In dat geval is ondersteuning door een gespecialiseerde dienstverlener, bijvoorbeeld WP Webbouw, een goede aanpak.

Stuur een e-mail naar erik[at]wpwebbouw[punt]nl en ik voeg je toe aan de mailinglist.

Of kijk eens op deze pagina’s:

3 reacties op “Hoe maak je een informatieve website?

  1. Brigith

    Hallo, ik ben bezig met een website/blog te maken en vraag me af wat dan de betere keus is qua thema’s voor een informatieve website en tevens blog. De url lukt dus in dit geval nog niet. Hopelijk heb je een tip :) Bedankt alvast.

    Reageren
    1. Erik Bericht auteur

      Hallo Brigith,

      Ga niet zoeken via Google of andere zoekmachine naar thema’s, dit is gevaarlijk. Kijk op https://wordpress.org/themes/, daar vind je er duizenden. Probeer er eens een paar uit. Je kunt thema’s van genoemde url laden via de backend van je WordPress site (Weergave/Thema’s). Kies in elk geval een thema dat responsive is. Voor de rest is het een kwestie van smaak, skills (hoeveel functies heb je nodig, wat kun je zelf). Er zijn ook commerciële thema’s, erg wisselend in kwaliteit, sommige overladen met mogelijkheden; de keerzijde van dat soort themes waarmee ‘alles’ kan is dat ze ook vaak heel zwaar zijn qua laadtijd. Je kunt ook voor ‘lean and mean’ – lees: minimalistisch – gaan. Dat levert een snellere site op. Nogmaals: het gaat er in eerste instantie om wat jij wilt.

      Erik

      Reageren
      1. Brigith

        Dag Erik, bedankt voor je snelle reactie. Ik was inderdaad al aardig wat thema’s aan uitproberen. Sowieso flink kennis aan het vergaren wp (wat goed lukt op jou website) want ik begin echt bij 0. Hier zal ik dus veel meer mee aan de slag moeten. Ik hoopte dat je wellicht zo een thema wist waar je makkelijk informatief kunt zijn en een mooie blog op kunt zetten. Op jou website heb ik al gelezen over de verschillen in berichten en pagina’s. Denk dat ik hier verder mee moet gaan dan :) Bedankt

        Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op!

Als je wilt dat je vraag serieus kan worden beantwoord, controleer dan of je hierboven minimaal het volgende hebt vermeld:

  • de url van de website
  • het gebruikte thema en of je dit hebt aangepast, al dan niet in een child-theme
  • indien van toepassing: de plugin die het probleem geeft
  • de pagina(s) waar het probleem zich voordoet
  • alle andere informatie die nodig kan zijn om het probleem te analyseren.